HORVÁTHNÉ DR. ALMÁSSY KATALIN 2018. március 15-én ÉLETFA EMLÉKPLAKETT BRONZ FOKOZATA KITÜNTETÉST KAPOTT – MÉTE

Horváthné dr. Almássy Katalin okleveles vegyész, József Attila Tudományegyetem TTK, 1971

egyetemi doktor, (disszertáció: Meszes karbonátmentesítés szilikátmentesítő hatásfokának javítása különös tekintettel a szikes vizekre (JATE), 1984), a mezőgazdasági tudomány kandidátusa, (disszertáció: Fajtakeverés hatásának tanulmányozása kétkomponensű búzaliszt keverékekben (BME), 1994.). 1984-től a KÉE Élelmiszeripari Főiskolai Kar, Szeged (ma: SzTE Mérnöki Kar) tanszékvezetője, főiskolai tanára, a SZTe Mérnök Kar professor emeritája, a minőségbiztosító-termékfejlesztő szakirány felelőse illetve a  felnőttképzési program vezetője. 1984 óta egyesületünk tagja.

Oktatás és tananyagfejlesztési tevékenysége kiterjed a Műszaki kémia (elmélet és laboratóriumi gyakorlat), Kisműszeres élelmiszeranalitika (elmélet és laboratóriumi gyakorlat), Élelmiszerkolloidikai alapismeretek  (elmélet és laboratóriumi gyakorlat), Élelmiszerek érzékszervi vizsgálata  (elmélet és laboratóriumi gyakorlat) területeire. E területeken előadásokat és gyakorlatvezetéseket tartott.

1985-2017 között 58 Szakdolgozat és 24 TDK dolgozat témavezetője volt.

Rendszeres Szaktanácsadást, szakmai felkérést teljesít hazai élelmiszergyártó KKV-k részére a minőségi, minősítési és technológiai problémák megoldására, üzemi szakmai továbbképzések szervezésére, vezetésére.

Kutatási szakterületei

  • Búzalisztek technofunkcionális tulajdonságai
  • Élelmiszerkolloid rendszerek, különös tekintettel a hidrokolloidokra
  • Élelmiszerek szerkezete és állományvizsgálata
  • Élelmiszerek érzékszervi minősítése: módszerfejlesztés és alkalmazás

 Számos pályázatban tevékenykedett:

  • Minőségbiztosítási és gyártmányfejlesztési szakirányhoz elméleti és gyakorlati tantárgyi tematika kidolgozása és bevezetése” (AMFK 26/96) témavezető
  • „Élelmiszertermelésünk európai felzárkóztatásáért oktatási modul: kidolgozás, kísérleti bevezetés” (PFP-KÉK-ÉFK-0600/1997) témavezető
  • PHARE PMU-94.05 0201-L015-03 program keretében kidolgozott „Élelmiszeripari menedzser” felsőfokú szakmai képzés tervezési és működtetési szakaszában az Élelmiszerkémia és analitika tantárgy szakmai vezetője
  • „Libamáj értékarányos értékesítése” alkalmazott K+F (OMFB 6405/1998) altéma vezető
  • „Környezetkímélő technológiák az élelmiszeriparban: feldolgozás, műszaki diagnosztika, információtechnológia” (HEFOP-3.3.1-P.2004-06-0086/1.0) a pályázat kidolgozója, majd altéma vezetője

Publikációs tevékenységét 25 folyóirat cikk, 10 könyvfejezet, 5 konferencia kiadvány  és  20 konferencia előadás, 12 oktatási jegyzet és segédanyag  jelzi.

Jelenleg is a MTA Kémiai Tudományok Osztálya Élelmiszertudományi Komplex Bizottság Élelmiszeranalitika és –minőség  Munkabizottság  tagja, és2012-ig a MTA SZAB Biokémiai és Élelmiszerkémiai Munkabizottság elnöke volt.

Szakmai díjak, kitüntetések:

  • Kiváló ifjú mérnök, 1976
  • Főigazgatói dicséret, 1992
  • Főigazgatói dicséret, 2002
  • Pedagógus szolgálati emlékérem, 2012
  • Pro Fakultate, Oktatói Nívódíj, 2013 (SZTE MK)
HORVÁTHNÉ DR. ALMÁSSY KATALIN 2018. március 15-én ÉLETFA EMLÉKPLAKETT BRONZ FOKOZATA KITÜNTETÉST KAPOTT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.