ÚJHELYI IMRE DÍJAT KAPOTT BÁLINT ZOLTÁN, 2018. MÁRCIUS 15-ÉN – MÉTE

Bálint Zoltán középiskolai tanulmányait 1981-ben a Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakközépiskolában végezte Nagykőrösön, majd 1985-ben szerzett diplomát a Kertészeti Egyetem Tartósítóipari Karán, tartósítóipari üzemmérnökként. Ezt követően 2011-től 2014-ig a közgazdasági mesterképzést végzett.

Munkáját 1985-ben a Nagykőrösi Konzervgyár műszakvezetőjeként kezdte, majd 1992-től a Bonduelle Nagykőrös Kft. műszakvezetőjeként folytatta. Itt a műszak közvetlen termelés irányítása mellett részt vett az ISO 9001-es rendszer kidolgozásában és bevezetésében.

1994-től a Nagykőrösi Konzervgyár Zrt-nél helyezkedett el, ahol készáru üzemvezetőként feladati közé tartozott a raktározás, csomagolás, kiszállítás irányítása, majd termelésvezetőként az üzemek munkájának koordinálása, irányítása.

2011-től a Nagykőrösi Konzerv Kft. ügyvezetőjeként célja, a kor igényeinek megfelelő termékek gyártása.

A Nagykőrösi Konzerv Kft. a Nagykőrösi Konzervgyár egykori paradicsomvonalának helyén kezdte meg működését. A cég kíméletes hőkezeléssel tartósított termékeket állít elő.

Olyan kézműves, vitaminban gazdag termékek kerültek kifejlesztésre, amelyek előállítása során adalékanyagot nem vagy csak alig használnak. A feldolgozás során fokozott figyelmet fordítanak a környezeti erőforrások takarékos felhasználására és a környezetvédelemre. Csak üveg csomagoló anyagot használnak és az alapanyag beszerzését 60 km-es körzeten belül oldják meg.

A zöldségkrémek, melyek kenyérfeltétként, vagy tészták önteteként használhatók minden segédanyag nélkül készülnek. A konzisztencia, szín, íz kialakítására más zöldségeket, gyümölcsöket alkalmaznak, ezzel váltva ki a mesterséges adalékanyagokat. Mivel a termékek zöldségtartalma 90% feletti így rostban gazdagok és alacsony kalóriatartalmúak  (vargányás gombakrém, petrezselymes zellerkrém, padlizsánkrém, batátakrémek, medvehagymás cukkini krém, cékla chutney).

Gyümölcs-zöldséglé koncentrátumok kifejlesztése során a közétkeztetést célozták meg (iskolák, óvodák, bölcsődék). A gyümölcslé koncentrátumok felhasználása során a helyi konyhák csapvizével készíthető 50 és 98,5%-os gyümölcslé, így lecsökkentve a szállítási és csomagolási költséget. A hagyományos koncentrátumokhoz képest a termékeknek magas a rosttartalma és minden termék tartalmaz valamilyen zöldséget 5-10% arányban (sárgarépa, cékla, spenót), ezzel is növelve a vitamin- és ásványianyag-tartalmat. A termékekben felhasznált zöldségek hozzájárulnak ahhoz, hogy fiatalok ne idegenkedjenek a zöldségektől és közelítsenek az egészséges táplálkozás felé. A lakossági fogyasztók körében gyorsan népszerűek lettek a levek mind hideg italként, mind forró italként fogyasztva (kajszibarack almával, sárgarépával, homoktövissel; őszibarack almával, sárgarépával, homoktövissel; feketeribiszke almával, céklával; kivi almával, spenóttal; meggy almával céklával; narancs almával, sárgarépával, homoktövissel).

A préselt zöldséglevek jótékony hatással lehetnek az emberi szervezet immunrendszerére. A préselt cékla és sárgarépa léhez adagolt 8%-nyi homoktövisvelő magas vitamintartalmán kívül olyan kémhatást alakít ki, hogy alacsony hőkezeléssel is 1 évig eltartható a termék. A spenótból rostos levet készítenek, amelynél a kívánatos kémhatást gyümölcslé sűrítményekkel biztosítják.

Üdítőitalként 100% természetes alapanyagokból készítenek zöldség-gyümölcsleveket. Az élvezhető ízt gyümölcslé sűrítmények adagolásával biztosítják Minden adalékanyagtól, hozzáadott cukortól mentesek a termékek. A szükséges szín és íz kialakítását különféle gyümölcs és zöldséglevek keverésével biztosítják (préselt cékla lé almával, préselt sárgarépa lé naranccsal, rostos paraj almával, kivivel, eper rebarbarával, sütőtök almával, paradicsomlé almával, uborka, almával, spenóttal).

Hasonló elgondolás alapján készítik a dzsemeket gyümölcsdarabokkal. Az előállítás során a cukrot vagy mesterséges édesítőszereket gyümölcslé sűrítményekkel oldják meg a kellemes, édes íz biztosítása céljából.

Bálint Zoltán egyesületünknek 1995 óta tagja,  vezetőségi tag, egyesületünknek titkára, valamint  a Konzervipari szakosztály titkára, sok éve a Nagykőrösi Konzervipari Napok szervezője.

ÚJHELYI IMRE DÍJAT KAPOTT BÁLINT ZOLTÁN, 2018. MÁRCIUS 15-ÉN

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.