Elhunyt Dr. Eszes Ferenc a SZTE-MK docense – MÉTE

64 éves korában, 2018. július 21-n váratlanul elhunyt Dr. Eszes Ferenc PhD. a SZTE-MK  egyetemi docense.

Temetése 2018. augusztus 10-n 15:00-kor lesz  a szegedi Belvárosi temetőben

Dr Eszes Ferenc 1954 október 9-én született , Szegeden. okleveles élelmiszeripari technológus üzemmérnök (hús- és tejipari ágazat)
oklevelét 1973-1976 között a szegedi Élelmiszeripari Főiskolán nyerte el, majd 1985-1988között a  Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, Budapest , okleveles tartósító ipari mérnök (konzerv szak) oklevelet kapott.

1997-ben a  Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, Élelmiszeripari Karán, egyetemi doktori fokozatot  kapott: “Hústermékek hőkezelésének értékelése számítógépes modellezéssel”  c. disszertációjával. 2010-ben a  Debreceni Egyetem Agrár- És Műszaki Tudományok Centruma Mezőgazdaságtudományi Kar Élelmiszertudományi, Minőségbiztosítási És Mikrobiológiai Intézetében hústermékek hőkezelésének tervezése   c. disszertációjával Ph.D  fokozatot szerzett.

1976-ban kezdett el dolgozni a PICK Szegedi Szalámigyár és Húsüzemben. 1979-től haláláig a SZTE Mérnöki Kar és jogelődjeinek munkatársa volt, 1985-től tanársegd, 1995-től föiskolai adjunktus 2001-től főiskolai, majd egyetemi docens egészen a 2018. június 30-i nyugdíjba vonulásáig. .2006-2017 között, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kara Élelmiszertudományi Tanszékén meghívott előadóként oktatott.

Oktatási tevékenysége során Húsipari technológiát és szakgéptant, Hőkezelés és tartósítóipari technológiát és szakgéptant, alapanyagismeretet oktatott, számos főiskolai, egyetemi jegyzetet, tankönyvet, tankönyvrészletet írt. Több száz élelmiszermérnök hallgatónak és ERASMUS-os külföldi hallgatóknak adta át – magyar és angol nyelven – a húsipari technológia, a tartósítás és a konzerválás szakterületén megszerzett kimagasló elméleti és gyakorlati szaktudását. Tevékenysége során szakdolgozatok, diplomamunkák  témavezetését, konzulensi tevékenységét is végezte a rendszeres vizsgabizottsági tevékensége mellett.

Kutatási tevékenységet végzett a hőkezelések vizsgálata, az élelmiszerek hőtani paraméterinek meghatározása (Az állati eredetű termékek hőmérsékletvezetési tényezőjének, hővezetési tényezőjének és fajhőjének meghatározása 0°C felett), a húsipari technológiák minőségbiztosítási és élelmiszerbiztonsági kérdései (elsősorban a hőkezelés területén) körében. A FAO TCP/HUN/2253 prolekben (Fruit and Vegetable Post-Harvest System Development (Gyümölcs és zöldség feldolgozás a betakarítás után)  , valamint az UNIDO US/HUN/129/ 32-01 projektben Regi-onal Industry Development (Regionális iparfejlesztés) az FM és az IM Nemzeti szakértőjeként tevékenykedett.

Széleskörű szakirodalmi tevékenységet folytatott, számos hazai és nemzetközi konferencián tartott magyar- és idegen nyelvű előadást, közölt posztereket. Közleményeinek száma meghaladja a 130-at, ezek közül mintegy 30 angol nyelvű.

Tagja volt az EOQ-nak, valamint 2000 óta a MÉTE Húsipari szakosztályának.

Távozásával sokat vesztett az élelmiszeripari oktatás területe.

Hiányozni fog! Emlékét megőrizzük.

Elhunyt Dr. Eszes Ferenc a SZTE-MK docense

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.