ÉLETFA DÍJAT KAPOTT DR. MERÉNYI IMRE – MÉTE

2018 augusztus 20. alkalmából az agrárminiszter Dr. Merényi József tagtársunknak ezüst Életfa díjat adományozott.

Dr. Merényi Imre (Tejgazdasági és tejipari szakmérnök, szarvasmarha tenyésztési szakmérnök) 1938. október 12-én született, Szekszárdon. Az általános iskolai tanulmányai befejezése után a Székesfehérvári Mezőgazdasági Technikumban érettségizett, 1956-ban. Egy éves szakmai gyakorlat után, 1957-ben a Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia hallgatója lett, és 1961-ben diplomázott. A  Gödöllői Agrártudományi Egyetemen 1962-ben Tejgazdasági és tejipari, 1976-ban Szarvasmarha-tenyésztési szakmérnöki okleveleket szerzett, és 1969-ben Mezőgazdaságtudományi doktorrá avatták.

1961-től a tejiparban különböző vezetői munkakörökben dolgozott nyugdíjazásáig, 2002-ig. Szakmai munkája során, elsősorban a nyerstej, mint alapanyag minőségének biztosításával, a tejfeldolgozás során pedig a korszerű új tejfeldolgozó technológiák hazai bevezetésével, illetve ezek feltételeinek megteremtésével foglalkozott.

1992-2002-ig a Földművelésügyi Minisztériumban létrehozott EU harmonizációs bizottság Állategészségügyi és Élelmiszerhigiéniai szakcsoportjának tevékeny munkatársa volt. Feladata elsősorban, az EU szakmai direktíváinak és irányelveinek, a hazai nemzeti joghoz történő átültetése volt. Ezen túlmenően, tevékenyen részt vett a hazai Tejgazdaságban bevezetésre kerülő HACCP munkacsoportjának munkájában is.

1992-től tagja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületnek, ahol jelenleg is élelmiszeripari szakértőként dolgozik, a Minisztérium Eredetvédelmi Tanácsának, és az Élelmiszerkönyv szakbizottságának..

2008-ban a földművelési miniszter bronz Életfa díjban részesítette.

A Magyar Élelmiszer-tudományi és – Technológiai Egyesületben 1964-óta tevékenykedik, több cikluson keresztül a Tejipari Szakosztály vezetőségének és a MÉTE Ellenőrző Bizottságának tagja volt.

Szakmai munkája során több szakkönyvnek szerzője, illetve szerkesztője volt, és közel ötven szakcikke jelent meg a hazai és nemzetközi szaksajtóban. Szakirodalmi és oktatási tevékenysége kiterjedt az állattenyésztés (tejelő szarvasmarhák), a tejtermelés és –feldolgozás, a tejipari technológiák és tejtermékek fejlesztésére. 1971- től  napjainkig  számos közleményt jelentetett meg, többek között a tejtermelés és feldolgozás élelmiszerhigiéniai, mikrobiológiai kérdéseiről is.

Jelenleg is publikál és szaktanácsaival segíti a tejtermelők, tejfeldolgozók eredményes tevékenységét, valamint részt vesz a Tejgazdaság folyóirat szerkesztésében.

Az 1996-ban kiadott Tejgazdasági kézikönyv (Lengyel Zoltán; Merényi Imre) egyetemi tankönyv és még napjainkban is a tejtermelés. tejfeldolgozás alapművének számít.

Az 1999-ben megjelent  A tej és termelése (Merényi Imre – Schneider Frigyes)  a tejtermelést vállalkozásban végző gazdák számára készült. Az egyes témákat a gyakorlati szakember szemszögéből, egyszerűen, közérthetően és részletesen tárgyalja. Ismerteti a tej tulajdonságait és összetételét. Külön fejezetet szentel a tej mennyiségét, összetételét, tulajdonságait befolyásoló tényezőknek, a tejhibáknak és a fejés és elsődleges tejfeldolgozás kérdéseinek.

Tőgyegészség és tehéntejminőség (Simon Ferenc, Szita Géza, Merényi Imre)  (2001) tizenegy fejezete a tőgyegészségtannal és a tejjel kapcsolatos alapismereteket összegzi. A tej minőségét alapvetően a tejet szolgáltató tehén és mindenekelőtt a tőgy egészségi állapota, valamint a tejkezelés szakszerűsége határozza meg. A könyv ismerteti a tőgy anatómiáját és élettanát, valamint a tehéntej tulajdonságait. Részletesen foglalkozik a tőgygyulladással, bemutatva a kórtani klinikai jellemzőit és a különböző mikrobás eredetű tőgygyulladásokat. A gyógykezelésről és a tisztításról, fertőtlenítésről önálló fejezetek szólnak. A tejvizsgálati módszereket és a fontosabb tejtermékeket bemutató fejezetek már a feldolgozásba engednek bepillantást.

Az 2014-ben elektronikus formában is kiadott  Élelmiszer-higiénia (Biró Géza 1993,  1999)   (https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_533_ElelmiszerHigienia/index.html )  több fejezetét Merényi Imre állította össze. A szerzők arra vállalkoztak, hogy az élelmiszer-higiénia különböző területeit a terjedelmi korlátok keretein belül összefoglalják és egységes szerkezetben teljes képet adjanak a tantárgyról. Az elmúlt időszak eseményei is bizonyítják az élelmiszer-higiénia ismereteinek szükségszerűségét. A megnövekedett feladatok, a változó jogszabályok egyre nagyobb követelményeket igéyelnek mind a szolgáltató szektortól, mind az ellenőrzést végző szakemberektől. Az élelmiszer-ellenőrzésben hónapról-hónapra nagyobb jelentőségű a technológiai higiénia, a termelés, kereskedelem higiéniai szintjének vizsgálata is. Mindezeken túl a szakkönyvből megismerhetjük az élelmiszer export és import követelményeit, különös tekintettel az Európai Unió előírásaira és ajánlásaira.

A könyv napjainkban is az Állatorvostudományi Egyetem (UNIVET) Élelmiszerhigiénia oktatásának tankönyve.

Dr. Merényi Imre tevékenységét az Egyesület számos kitüntetéssel, díjjal ismerte el:

  • Török Gábor emlékérem (1990)
  • Louis de Saint Rat díj kitüntetés(1996)
  • Kosutány Tamás emlékérem (1999)
  • MÉTE Társadalmi munkáért emlékplakett (2006)

További eredményes munkát, boldog nyugdíjas éveket kívánunk!

ÉLETFA DÍJAT KAPOTT DR. MERÉNYI IMRE

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.