Életfa arany fokozat díjat kapott Zöld Antal – MÉTE

Zöld Antal nyugalmazott élelmiszer vegyészmérnök, a Magyar Élelmiszertudományi és-Technológiai Egyesület Édesipari Szakosztály tiszteletbeli elnöke Életfa arany fokozata kitüntetésben részesült több évtizede az édesipar területén, különösen a kakaópor, a pudingpor, csokoládégyártás fejlesztésében, a hazai rágógumi gyártás bevezetésében végzett kiváló tevékenységéért. A díjat  az  agrárminiszter adta át 2018. október 23-a  alkalmából.

Zöld Antal, egyesületünk alapító- örökös tagja,  Okleveles vegyészmérnök, nyugdíjas vezérigazgató.  1929. március 34-én született Budapesten.

Gimnáziumi érettségije után, 1948. február 13-tól édesipari munkáját és tevékenységét a STŰHMER Csokoládégyárban kezdte, még az államosítás előtt. Segéd és betanított édesipari munkát végzett. Mérnöki tanulmányait az Általános Műszaki Főiskolán kezdte, és a Budapesti Műszaki Egyetemen fejezte be, esti tagozaton 1955-ben.

Tanulmányi évei alatt is mindvégig dolgozott. Munkahelyei mindig az édesiparral voltak kapcsolatosak. Munkaelemzéssel, munkaszervezéssel foglalkozott, majd magasabb munkakörbe került. Tanulmányokat folytatott a közgazdasági és külgazdasági munkájának alaposabb végzése érdekében. Nemzetközi ismereteinek bővítésével, nemzetközi kapcsolatokat és együttműködéseket hozott létre. Tevékenyen rész- vett a minisztérium iparági irányításában, majd az  édesipar központi szervezetében töltött  be vezető munkaköröket. Nemzetközi kooperációval sikerült a hazai gyártmányfejlesztésben kiemelkedő eredményeket elérnie a gyártmányfejlesztés területén, például a hazai rágógumi gyártás bevezetése, Nes-Quick instant kakaópor gyártása, Dr. Oetker féle puding gyártásának bevezetése, a  csokoládé-gyártás fejlesztése és a termékek minőségének stabilizálása, stb.

A Budapesti Édességgyár vezérigazgatójaként vonult nyugdíjba.

Munkássága során folyamatosan foglalkozott a fiatal szakemberek továbbképzésével, nemzetközi ismereteik bővítésével. Azt vallotta, a nemzetközi vásárok és rendezvények során nem csak nézni, hanem látni is kell. Ezt a tudást haza kell hozni, alkalmazni, megvalósítani.

2008-ban a  szakmai terület tudományos hátterének, annak bővítésének elősegítésére megszervezte  Solingen-i német központi édesipari iskolák és a Szegedi Tudományegyetem mérnökkarával történő együttműködést. Ennek kapcsán lehetőséget és felhatalmazást  kapott közép-kelet európai országok oktatási, szakmai szimpóziumok, továbbképzések  rendezésére és bonyolítására.

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának jelenleg is rendszeres oktatója (Csokoládé-, kávé-, teakészítő mesterképzés).

Publikációs tevékenysége kiemelkedő.. Az Édesipar szakfolyóirat szerkesztőbizottságának alapítása óta tagja. Szakszerkesztőként, lektorként aktívan részt vett a Magyar Édességipar történetét feltáró és bemutató könyvek elkészítésében. 1995-ben megírta az Édességkészítés története című könyvet. Ezen kívül számos publikációja jelent meg az Édesipar című folyóiratban.

Megalakulása óta (1949) alapító tagja, és jelenleg is aktív résztvevője a Magyar Élelmiszertudományi és –Technológiai Egyesületnek (MÉTE), ahol eleinte tagként, majd az Édesipari Szakosztály megalakulása után szakosztályi vezetőségi tagként, illetve titkárként is  tevékenykedett. Évtizedek óta részt vesz a MÉTE központi vezetésének munkájában is.  Jelenleg a MÉTE Édesipari Szakosztályának tiszteletbeli elnöke. Tagja az Édességgyártók Szövetségének is.

1984-ben a Munka Érdemrend  ezüst fokozat, 1991-ben  a Magyar Köztársaság Érdemrend kitüntetésben részesült. 1987-ben MTESZ Díjat kapott.  A MÉTE a szakmai és publikációs tevékenységét ugyancsak számos elismeréssel jutalmazta,  megkapta az Ujhelyi Díjat és a Sigmond Elek Díjat és Török Gábor díjat. 1990-ben „Arany Csokitábla” érmet kapott, 2012-ben pedig az  Édességgyártó Szövetség „Arany Kakaó Gyümölcs” Díjjal jutalmazta. 2009-ben ezüst, 2018-ban arany Életfa díjjal tüntette ki a Földművelési ill. az Agrárminiszter. A Budapesti Műszaki Egyetem  Szenátusa 2005-ben arany, 2015-ben gyémántdiploma adományozásával ismerte el értékes mérnöki tevékenységét.

További aktív éveket, eredményes munkát kívánunk!

Gratulálunk!

Életfa arany fokozat díjat kapott Zöld Antal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.