HETVEN ÉVES LETT A MÉTE! – MÉTE

1949 február 23-án az ÉDOSZ székházában tartott közgyűlésen megalakult a Mezőgazdasági Ipari Tudományos Egyesület, a MITE. A magyar élelmiszeripar és élelmiszer-tudomány történetében ez volt az első alkalom, amikor iparunk legkiválóbb szakemberei és tudósai – mintegy 300-an – együttesen vitatták meg az ipar legégetőbb problémáját: hogyan lehet a háború okozta sebeket felszámolva, egy zömében empirikus tapasztalatokra épülő, széttagolt, kis- és középnagyságú üzemekből álló iparból, korszerű, az ország lakosságát egyre jobb színvonalon és minőségben ellátó és az élelmiszeripari termékek exportjának megindításával az ország nemzetközi gazdasági egyensúlyát biztosító, korszerű élelmiszeripart létrehozni.

Az elmúlt 7 évtizedben immár hetven éves múlttal rendelkező szakmai körökben ismert és elismert egyesület vagyunk. Nevünk és feladataink többször változtak, hogy eleget tehessünk az élelmiszeripar, élelmiszergazdaság, élelmiszertermelés- és fogyasztás, a mindenkori  társadalmi, gazdasági helyzetünk adta követelményeknek, igényeknek.

MITE-ből MÉTE lettünk: Magyar Élelmiszeripari Tudományos Egyesület, Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület, Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület.

Taglétszámunk háromszázról – a legjobb években – tízezer fölé nőtt, majd az utóbbi 30 évben ezer alá  csökkent.

Történetünkről, feladatainkról, hetven éves tevékenységünkről részletesen számot adunk az idei májusi Konzervipari Napok keretében.

HETVEN ÉVES LETT A MÉTE!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.