Dr. Hernádi Zoltán- ÉLETFA EMLÉKPLAKETT EZÜST FOKOZATA kitüntetés – MÉTE
Dr. Hernádi Zoltán, több évtizedes, az élelmiszeriparban végzett, kiemelkedő munkássága és tudományos eredményeinek elismeréséül
ÉLETFA EMLÉKPLAKETT EZÜST FOKOZAT
kitüntetést adományozott a földművelésügyi miniszter augusztus 20. alkalmából

Szakmai életút, érdemek részletes ismertetése

1935 december 2-án született Budapesten. 1954-ben az I. sz. Élelmiszeripari Technikumban kitüntetéssel, tartósító –és húsipari technikusi képesítést szerzett. Felsőfokú tanulmányait 1954-1959 az Agrártudományi Egyetem, illetve a Kertészeti Főiskolán végezte, 1959-ben miniszteri kitüntetéssel okl. mezőgazdasági mérnöki diplomát szerzett. 1972-ben vállalati felsőszintű -, 1980-ban emeltszintű komplex vezetőképző tanfolyamot végzett kiváló eredménnyel. 1987 februárjában egyetemi doktori címet szerzett. A Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem rektora, a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának 23/1987. sz. határozata alapján 1987. december 22-én „Promotio sub auspicilis Rei Publicae Popularis” kitüntetéses doktorrá avatott.

1959-től a Budapesti Konzervgyárnál dolgozott gyakornoki, művezetői, üzemmérnöki és főtechnológusi beosztásban.1965-től a Budapesti Konzervgyár Dunakeszi Gyárrészlegének vezetője, majd 1969-től a Gyümölcs- és Főzelékkonzervgyár főmérnöke lett.

1974-től a Borgazdasági Vállalatok Trösztjénél dolgozott műszaki-gazdasági tanácsadó, osztályvezető, főosztályvezető helyettes beosztásokban, sikerrel irányította a boripar MÁRKA üdítőital programjának megvalósítását.

1982-től a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Élelmiszeripari Főosztályán dolgozott főelőadó, majd főmunkatársi beosztásban. Feladata a magyarországi üdítőital-gyártás és szeszipar ágazati irányítása volt.

1990-től a Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület (MÉTE) ügyvezető igazgatójának választották, ezt a tisztséget 2001 végéig töltötte be, majd az Egyesület vezetősége az Élelmezés Ipar szakfolyóirat felelős szerkesztőjének nevezte ki, amely tisztséget 2009-ig töltött be. Az újjá alakult szaklap szerkesztő bizottságának, a mai napig tagja.

1994-’97 között a Ringa Húsipari Rt. Igazgatóságának elnöke volt.

Tudományos tevékenységet a MÉTE keretein belül végzett, melynek 1959 óta tagja. Publikációi rendszeresen jelentek meg a MÉTE szakfolyóiratokban. Több szakkönyvnek és egyetemi jegyzetnek társszerzője, illetve lektora volt. Több esetben tartott előadást külföldön, tudományos egyesületek felkérésére.

Hosszú időn keresztül a Konzervipari, majd az Üdítőitalipari Szakosztályának vezetőségi tagja, 1980-tól az Üdítőitalipari Szakosztály titkáraként dolgozott és tagja volt az Egyesület Elnökségének. Munkái elismeréséül 2 alkalommal Társadalmi Munkáért Emlékplakettet, 1988-ban Kosutány Tamás Emlékérem kitüntetést kapott.

Meghívott előadóként 1975-től rendszeresen oktatott a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen (KÉE) és a MÉM Mérnöki és Vezetőképző Intézetnél. Oktatómunkái elismeréséül a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter 1989-ben „címzetes egyetemi docens” címet adományozott. A KÉE Élelmiszeripari Karának Kari Tanácsa, az Egyetemen végzett munkái elismeréséül 2000-ben „Pro Facultatae” kitüntetésben részesítette.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Miniszter az Élelmiszeriparban végzett kiemelkedő munkássága elismeréséül 2002 március 15-én „Újhelyi Imre” díjat adományozott, majd 2006-ban „Életfa Emlékplakett bronz” fokozatú kitüntetésben részesítették.

Dr. Hernádi Zoltán- ÉLETFA EMLÉKPLAKETT EZÜST FOKOZATA kitüntetés

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.